A Bolyai János Vármegyei Matematikaverseny ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadója

Tinics Marcell, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjának virtuóz gitárjátékával kezdődött a Bolyai János Vármegyei Matematikaverseny 2023/2024-as tanévének ünnepélyes eredményhirdetése az ELTE Savaria Egyetemi Központ konferenciatermében. Az 1974 óta évente megrendezett, rangos megmérettetés meghirdetője ezúttal is az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ volt. 

A sok évtizedes hagyománnyal rendelkező, egyfordulós vetélkedőre szinte minden vármegyei középiskola évről évre nevezi legtehetségesebb növendékeit, hiszen ez a megmérettetés meghatározó visszajelzés a tanároknak és a tanulóknak egyaránt. A tehetséggondozáson kívül sikerélményt is jelent azok számára, akik az élen végeznek. Az évek során változott a felépítés, cserélődtek a szervezők, a feladatírók, 2018-tól három kategóriában tesztelhetik tudásukat a résztvevők: az emelt óraszámú gimnáziumi (heti 4 óraszámnál több), az alap óraszámú gimnáziumi (legfeljebb heti 4 óra), illetve a technikum kategóriájában. Mindegyikben négy évfolyamon - 9-től 12-ig - írják meg a dolgozatot a versenyzők. 

A december 7-i díjátadón az idei huszonhárom nevezett iskola 296 indulójából álló mezőny legjobb teljesítményt elért fiataljai vehettek részt, akik a köszöntő után Molnár Zoltán, a VMSZC Gépipari és Informatikai Technikumának matematika tanára "Egy matematikus védőbeszéde” című előadását hallgathatták meg. A közönség megtudhatta, hogy az 1877. február 7-én született, angol esztéta és tudós Godfrey Harold Hardy a matematikát művészetként definiálta. "Ha a világ megőrül, akkor egy matematikus felbecsülhetetlen gyógyírt talál a matematikában.” – szólt a beszámoló mottója, amely a hétköznapitól elrugaszkodott, figyelemfelkeltő, lendületes stílusával nyűgözte le a jelenlévőket. 

Az esemény fő programpontja, az ünnepélyes díjátadás előtt bemutatkoztak a 2023-as feladatsor írói: Király Bernadett pedagógiai szakértő (ELTE SRPSZKK), Zsiros Péter, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium mesterpedagógusa, Hende István szaktanácsadó, a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanára, s nem utolsó sorban Pék Ákos, Zsiros Péter egykori tanítványa.
A jövőre jubiláló rendezvény zárásaként mindhárom kategória évfolyamonként legjobb, három-három helyezettje átvehette az oklevelet és a jutalom vásárlási utalványt.  

Ezúton gratulálunk a felkészítő tanároknak és tanítványaiknak a szép eredményekhez, amelyek itt olvashatóak!