A Pinka és a Bednja harminckét éve összeköt

Látogatás a Szentpéterfai Horvát-Magyar Kétnyelvű Általános Iskola horvátországi testvériskolájában.

Szentpéterfán 1985-ben kezdődött az a kapcsolat, amely már harminckét éve él a Szentpéterfai Horvát- Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és a horvátországi Donja Zelina településen működő Ksaver Šandor Đalski Körzeti Általános Iskola között közös, élő programokkal, melyet az iskola és a családok áldozatvállalása mellett az intézményfenntartó és az Országos Horvát Önkormányzat is támogat.

Az első időszakban évente egy alkalommal, tavasszal találkoztak a diákok és a pedagógusok két-két napra, majd 2014 őszétől évente kétszer kerül sor nagyobb diákcsoport látogatására, ősszel a horvátországi iskola tanulói jönnek, tavasszal pedig a péterfai iskola tanulóinak kis csoportjai utaznak Horvátországba, 1-1 tanítási hétre.  

A horvát nyelv gyakorlásán túl a gyerekek és pedagógusok mindkét helyszínen bekapcsolódnak az aktív iskolai életbe és tanulásba, a horvát kultúra és hagyomány ápolásába, a személyes kapcsolatok és barátságok erősödnek. Szabadidős tevékenységként pedig számos országismereti program és közös ünneplés várja a csoportokat.

Ezen a tavaszon meghívást kaptunk együttműködő partnerként a zelinai látogatás kezdő napjára, amikor a szentpéterfai gyerekek egy csoportja utazott szülőkkel és pedagógus kollégákkal Donja Zelinára, hogy a közös műsor és vendéglátás után a horvát családoknál elhelyezve a diákokat, hasznos és kellemes hetet töltsenek ott. Látogatásunk során megismerkedtünk a fogadó körzeti általános iskola pedagógusaival, s rövid betekintést kaptunk a horvát oktatási rendszerbe, az iskolai életbe.

Az együttműködéshez gratulálunk mindkét intézménynek, az összetartó közösségeknek! 

A képen a horvátországi és a magyar diákok közös falfestménye Szentpéterfán: A Pinka és Bednja összeköt