Befejeződött a Nyugdíjas Egyetem XV. szemesztere

2022. május 24-én lezajlott az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által szervezett Nyugdíjas Egyetem XV. félévének utolsó programja és a szemeszterzáró oklevelek, ajándékok átadása.  

A 2014 óta működő szombathelyi Nyugdíjas Egyetem fő célja az aktív időskor, az életen át tartó tanulás és művelődés támogatása, valamint a generációk közötti párbeszéd és az idősek szociális kapcsolatai ápolásának segítése. Az egyetem keretében minden szemeszterben öt programot szervez az ELTE SRPSZKK, általában négy ismeretterjesztő előadást és egy gyakorlatorientált programot. Az előadók – akik jellemzően a Savaria Egyetemi Központ oktatói, néha külső előadók – az egyes tudományterületek, művészeti ágak különböző témáit mutatják be, míg a gyakorlatorientált programok elsősorban különféle készségek – például digitális kompetencia, mozgás, kézműves tevékenység – időskori fejlesztésére fókuszálnak. A szervezők arra is törekednek, hogy egyes előadások az időseket közvetlenül is érintő és érdeklő témával foglalkozzanak. 

A 2022. tavaszi szemeszter különleges volt abban a tekintetben, hogy azt teljes egészében az eredeti módon, azaz jelenléti formában sikerült megvalósítani, 2019 ősze után először. A félév során a résztvevők többek között megismerkedhettek a nagyvilág különleges növényeivel, virágaival és néhány festmény történetével, továbbá előadásokat hallgathattak az időskori testi és lelki egészség megőrzésével, növelésével kapcsolatban. A félév előadói Dr. Pachner Orsolya, Dr. Nagy Beáta Magda, Dr. Kúti Zsuzsanna, Dr. Garda Károly, Nagy Anna és Ekler Józsefné voltak. A félév zárásaként minden senior hallgató oklevelet és ajándékként hangoskönyvet kapott a XV. szemeszteren való részvételéért.