Kitárul az óvoda kapuja konferencia az óvodai nevelési jó gyakorlatok átadásáért

Nagy érdeklődés mellett zajlott 2023. november 22-én az óvodapedagógiai konferenciánk, amelynek célja a hálózatos tanulás, az egymással való találkozás keretében óvodai nevelési jó gyakorlatok, bevált módszerek, innovációk átadása, megismertetése volt. Az előadások sorát Kissné Dr. Zsámboki Réka, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánhelyettese, egyetemi docens nyitotta impulzív, motiváló előadásával, amely a folyamatos megújulás szükségességéről, elfogadásáról, a környezeti, társadalmi változásokhoz való alkalmazkodásról, arra való reagálásról szólt.

Ezt követően Kispálné Dr. Horváth Mária mutatta be az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ tevékenységét, az óvodáknak, óvodapedagógusoknak szóló támogató programokat, képzéseket, az e körben elért eredményeket.

A konferencia keretében köszöntük meg a tavaszi Ökoskodó óvodai kézműves pályázatra beérkezett ötletesnél ötletesebb alkotásokat emléklap, játékcsomag és kiállítás formájában.

A délutánt a 2021-ben megjelent óvodai jó gyakorlatos digitális kötetünk szerzőinek előadásai követték, ahol élő szóban is bemutatták a résztvevőknek óvodájuk erősségeit, különleges nevelési módszereiket a környezeti neveléstől az egészségfejlesztésen át a meséig, drámapedagógiáig, néphagyományőrzésig.

A konferenciát a bázisóvodai címek átadása zárta. Intézményünk 2012 óta működteti bázisóvodai hálózatát, ötéves ciklusokban. 2023-tól határozatlan időre szóló együttműködési megállapodások keretében 11 bázisóvodánk vállalta, hogy félévről félévre bemutató foglalkozásokat és konzultációkat tart a környék óvodapedagógusainak a kiemelt nevelési, pedagógiai területükről az anyanyelvi neveléstől a néphagyományőrzésen át az állatasszisztált foglalkozásokig. Számukra bázisóvodai címre jogosító oklevelet és táblát adtunk át.

Az előadások prezentációi és a rendezvényen készült fotók is elérhetők. Köszönjük az előadók színes beszámolóit, a résztvevőknek, hogy megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.