Eseménynaptár
Következő esemény:
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel, sajátos nevelési igénnyel küzdő, és hátrányos helyzetű tanulókkal való foglalkozás módszertana - akkreditált pedagógus-továbbképzés
Galériák
Hasznos linkek
Interreg
Mindenki Iskolája

Lezárult a 2023/2024. tanév OKM mérése, elérhető az előző tanév végleges eredménye

2024. június 14.

A 2023/2024. tanév országos kompetenciamérésének zárultával felkerültek az Oktatási Hivatal oldalára az előző tanév mérésének eredményei. Az OKM mérés célja a tanulók képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése, valamint az intézmények teljesítményének nyomon követése. A Tehetségkapu felületen megvalósult mérések – évfolyamonként az iskolák számára meghatározott rendben – a diákok matematikai, szövegértési és természettudományos képességeit, idegen-, illetve célnyelven nyújtott teljesítményét vizsgálták; kísérleti mérésként az 5–11. évfolyamos tanulók körében történelem és digitális kultúra mérés valósult meg. Az iskoláknak az Intézményi Gyorsvisszajelző felületen van lehetőségük megtekinteni, elemezni és letölteni a hozzájuk tartozó összes tanuló előzetes eredményét (a belépéshez az Intézményvezetői mesterjelszó-kezelő rendszerben kiosztott jogosultság szükséges). Az iskolai és országos mutatók az adatok feldolgozását és elemzését követően lesznek majd elérhetőek.

A tavalyi tanévi részletes, végleges tanulói eredmények az iskolák számára szintén az Intézményi Gyorsvisszajelző felületen érhetők el 2024 március végétől, amelyen az intézmények megismerhetik és elemezhetik a mérés időpontjában hozzájuk tartozó tanulók eredményeit. A tanulói eredmények le is tölthetők, ezáltal lehetőség adódik a további iskolai feldolgozásra, illetve az iskola pedagógiai feladatainak támogatására. A mérések országos és feladatellátási hely szintű mutatói pedig az országos digitális kompetenciamérés adatvizualizációs felületén tekinthetők meg. 

A mérések átlageredményei csökkenést mutatnak a korábbiakhoz képest, a változásban a Covid-19 járvány hosszútávú hatásai mellett közrejátszhatott, hogy a digitális átállást követően 2023-ban is jelentős változások történtek a mérés lebonyolításában, tesztdizájnjában és a kiértékelésben is.

Forrás: Oktatási Hivatal (2024): Lezárult a 2023/2024-es tanévi digitális országos kompetenciamérés; elérhetők a 2022/2023-as tanévi mérés eredményei. In: Oktatási Hivatal, 2024. június 13. https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/lezarult_a_kompetenciameres_2024_nyilvanosak_a_tavalyi_eredmenyek/ (2024.06.14.)

Megosztás