Sikeresen lezajlott a 11. SZErethető MAtematika megyei csapatverseny

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ dísztermében 2022. május 12-én került megrendezésre a 11. SZErethető MAtematika megyei csapatverseny, röviden SZEMA verseny, melyet a Vas megyei technikumoknak és a szakképző iskoláknak hirdet az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. 

Az idei évben 30 csapat (21 technikumi és 9 szakközépiskolai) 90 diákja mérte össze tudását. A verseny pedagógiai célja a matematika népszerűsítése a tantárgyi és a tantárgyhoz távolabbról köthető, különböző szakmákhoz kapcsolódó ismereteken át. A versenyző csapatoknak öt olyan kreatív, gyakorlatias feladatokat kellett megoldaniuk száz perc alatt, amelyek a matematikai jellegű ismeretek mellett nemcsak egyéni tudást, hanem összehangolt csapatmunkát is feltételeznek. Mindeközben a pedagógusoknak Király Bernadett tartott szakmai programot Objektivitás a javítótanári gyakorlatban címmel.
Az eredményhirdetés során a csapatok arany, ezüst és bronz helyezéseket kaptak, továbbá a két kategória győztesei SZEMA serleget. Minden részt vevő tanuló és felkészítő pedagógus emléklapban és jutalomban részesült. A kategóriánkénti első helyezett csapatok és felkészítő tanáraik a következők voltak:

Első három helyezett a 21 technikumi csapat közül:

  1. Vas Megyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum: Pofonosztók 
  2. Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum: Művésznők
  3. Vas Megyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum: Számszobr-Ászok

Első három helyezett a 9 szakképző iskolai csapat közül: 

  1. Vas Megyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium: Definiálhatatlanok
  2. Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium: NemSzázas
  3. Vas Megyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium: Agyi Katasztrófák

A verseny megvalósításában az ELTE SRPSZKK munkatársai mellett Király Bernadett és Tóthné Nagy Emese matematika tanárok, továbbá az előző verseny győztesei, azaz a Vas Megyei Szakképzési Centrum Savaria Technikum és Kollégium és a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói és tanulói vállaltak főszerepet.
A versenyt támogatta az ELTE SRPSZKK mellett a Vas Megyei Szakképzési Centrum, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Kulturális, Oktatási és Civil Bizottsága.

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!

Köszönjük a szervezők munkáját és a támogató szervezetek segítségét!

Találkozunk jövőre a 12. SZErethető MAtematika megyei csapatversenyen.
 

Véges Valentin által készült képek itt elérhetők

Az alábbi képeket az SRPSZKK munkatársai készítették: