Sikeresen lezajlott a 7-8. évfolyamos tanulók XXIX. országos történelem tantárgyi versenyének döntője

2022. április 8-án és 9-én került megrendezésre a 7-8. évfolyamos tanulók XXIX. országos történelem tantárgyi versenyének döntője intézményünkben.

A verseny első, iskolai fordulóján 2021 decemberében több mint 2000 tanuló vett részt, míg a második, megyei/fővárosi fordulón 2022 februárjában 263 diák mérettette meg magát. A második fordulón legjobb eredményeket elérő 18 tanuló vett részt a 2022. áprilisi szombathelyi döntőn. A döntősök az ország számos pontjáról érkeztek és egy diák a Vajdaságból.

A verseny témája, ismeretanyaga magyar történelemből a magyarság őstörténetétől az Árpád-ház kihalásáig tartó időszak, míg egyetemes történelemből a Jézus születésétől a középkor végéig tartó korszak volt. 

A pénteki írásbeli fordulón a megjelölt korszak történelméből összeállított feladatsort kellett a versenyzőknek megoldaniuk kilencven perc alatt. A feladatsor teszt és esszé jellegű feladatokat is tartalmazott és az írásbeli rész kiegészült egy rövid Power Point alkalmazással készített tesztrésszel is. 

Az írásbeli forduló után a döntőn részt vevő diákok és felkészítő tanáraik, kísérőik megismerkedhettek kicsit Szombathellyel, valamint ellátogattak az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházba.  

A szombati szóbeli fordulón a kiemelt korszak ismeretét várták el a versenyzőktől a kiírásban megjelölt teljes szakirodalom alapján. A tételek közül a versenyzők a helyszínen választottak, majd harmincperces felkészülési idő után mutatták be az adott témát tíz percben és válaszoltak a zsűri kérdéseire. A zsűritagok a tények ismerete mellett a források és a szakirodalom ismeretét, a történelmi fogalmak helyes használatát, a térben és időben való tájékozódást, az előadásmódot és a logikus szövegfelépítést is értékelték. 

Az országos döntőn első helyezést ért el Bodnár Mihály a soproni Széchenyi István Gimnáziumból, második helyen végzett Gonda Anna a Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumból Budapest XVIII. kerületéből és harmadik lett Letenyei Zsombor a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumból. 

Minden döntős diákot és felkészítő tanárt emléklappal, könyvcsomaggal, az ókori Savariat ábrázoló képzőművészeti alkotással és az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevével fémjelzett ajándéktárgyakkal jutalmaztunk. 

Szívből gratulálunk a döntőn részt vett minden tanulónak és felkészítő tanáraiknak! 

A versenyről és a döntőről további információk és képek itt találhatók.