Sikeresen lezajlott a XXIII. Savaria országos történelem verseny döntője  

2022. április 22-én és 23-án rendeztük meg intézményünkben a XXIII. Savaria országos történelem verseny döntőjét a 9. és 10. évfolyamos tanulók számára.  

A két kategóriában a verseny első, iskolai fordulóján 2022 januárjában közel 3000 tanuló vett részt, míg a második, megyei/fővárosi fordulón 2022 februárjában 591 diák versenyezett. A második fordulón legjobb eredményeket elérő 33 tanuló (15 diák a 9. évfolyamból és 18 fő a 10. évfolyamból) vett részt a 2022. áprilisi szombathelyi döntőn. A döntősök tíz megyéből, a fővárosból és a Felvidékről érkeztek az ELTE SRPSZKK-ba.  

A verseny fő célja lehetőség biztosítása a tehetséges diákok számára az egyes történelmi korszakokban való elmélyülésre és képességeik újszerű fejlesztésére, valamint a tanulók nemzeti és európai identitástudata elmélyítésének segítése. A verseny témája, ismeretanyaga az I. kategóriában a 9. évfolyamosok számára magyar történelemből a kezdetektől 1437-ig tartó időszak, míg egyetemes történelemből az ókortól 1492-ig tartó korszak volt. A II. kategóriában a 10. évfolyamos tanulók magyar történelemből a kezdetektől 1844-ig tartó időszakból, míg egyetemes történelemből a Kr. e. V. századtól 1830-ig tartó korszakból készültek fel.  

A pénteki írásbeli fordulón a megjelölt korszak történelméből összeállított, teszt és esszé jellegű feladatokat is tartalmazó feladatsort kellett a versenyzőknek megoldaniuk százhúsz perc alatt. Az írásbeli forduló után a döntőn részt vevő diákok és felkészítő tanáraik, kísérőik tudományos előadást hallgathattak meg. A szombati szóbeli fordulón a versenykiírásban megjelölt korszakok ismeretét várták el a versenyzőktől a kiírásban megjelölt teljes szakirodalom alapján. A tételek közül a versenyzők a helyszínen választottak, majd harmincperces felkészülési idő után mutatták be az adott témát tíz percben és válaszoltak a zsűri kérdéseire. A zsűritagok a feladatmegértést, a térbeni és időbeni tájékozódást, a történelmi szaknyelv helyes használatát, a térkép- és forráshasználatot, az eseményeket alakító tényezők feltárását, a kritikai gondolkodást, az előadásmódot és az időbeosztást is értékelték.  

Az I. kategóriában az országos döntőn első helyen végzett Román Jázmin az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégiumból, második lett Kovács Máté a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumból és harmadik helyezést ért el Kovács Bálint a Türr István Gimnázium és Kollégiumból Pápáról.  

A II. kategóriában az országos döntőn első helyezést ért el Tőrös Barnabás Kurszán a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumból, második helyen végzett Érsek Alexandra a Türr István Gimnázium és Kollégiumból Pápáról és harmadik lett Tóth Róbert Bence, a Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója.  

Minden döntős diákot és felkészítő tanárt emléklappal, könyvcsomaggal, az ókori Savariat ábrázoló képzőművészeti alkotással és az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevével fémjelzett ajándéktárgyakkal jutalmaztunk.  

Szívből gratulálunk a döntőn részt vett minden tanulónak és felkészítő tanáraiknak!  

A versenyről és a döntőről további információk és képek itt találhatók.