Sikeresen lezajlott a XXIV. Savaria országos történelem verseny döntője

2023. április 21-én és 22-én rendezte meg az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ a XXIV. Savaria országos történelem verseny döntőjét a 9. és 10. évfolyamos tanulók számára.  

A két kategóriában a verseny első, iskolai fordulóján 2023 januárjában 2573 tanuló vett részt 270 iskolából, míg a második, vármegyei/fővárosi fordulón 2023 februárjában 527 diák versenyzett. A második fordulón legjobb eredményeket elérő 33 tanuló (17 diák a 9. évfolyamból és 16 fő a 10. évfolyamból) vett részt a 2023. áprilisi szombathelyi döntőn. A döntősök 13 vármegyéből és a fővárosból érkeztek az ELTE SRPSZKK-ba.  

A verseny fő célja lehetőség biztosítása a tehetséges diákok számára az egyes történelmi korszakokban való elmélyülésre és képességeik újszerű fejlesztésére, valamint a tanulók nemzeti és európai identitástudata elmélyítésének segítése. A verseny témája, ismeretanyaga az I. kategóriában a 9. évfolyamosok számára magyar történelemből a kezdetektől 1382-ig tartó időszak, míg egyetemes történelemből az ókor és a középkor volt. A II. kategóriában a 10. évfolyamos tanulók egyetemes és magyar történelemből az 1000-től 1844-ig tartó korszakból készültek fel.  
A pénteki írásbeli fordulón a megjelölt korszak történelméből összeállított, teszt és esszé jellegű feladatokat is tartalmazó feladatsort kellett a versenyzőknek megoldaniuk százhúsz perc alatt.

Az írásbeli forduló után a döntőn részt vevő diákok és felkészítő tanáraik, kísérőik Dr. Oborni Teréz történész előadását hallgathatták meg Erdély fejedelmei arany- és ezüstpénzeken címmel. 

A szombati szóbeli fordulón a versenykiírásban megjelölt korszakok ismeretét várták el a versenyzőktől a kiírásban megjelölt teljes szakirodalom alapján. A tételek közül a versenyzők a helyszínen választottak, majd harmincperces felkészülési idő után mutatták be az adott témát tíz percben és válaszoltak a zsűri kérdéseire. A zsűritagok a feladatmegértést, a térbeni és időbeni tájékozódást, a történelmi szaknyelv helyes használatát, a térkép- és forráshasználatot, az eseményeket alakító tényezők feltárását, a kritikai gondolkodást, az előadásmódot és az időbeosztást is értékelték.  

Az I. kategóriában, a 9. évfolyamosok között az országos döntőn első helyen végzett Bodnár Mihály a Soproni Széchenyi István Gimnáziumból, aki tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a 7-8. évfolyamos tanulók országos történelem versenyét. Második lett Varga Dániel Vid a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumból és harmadik helyezést ért el Laurinyecz Ámon József a Hatvani Bajza József Gimnáziumból.  

A II. kategóriában, a 10. évfolyamosoknál a verseny történetében először megosztott első helyezést osztott ki az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. Az országos döntőn első helyezést ért el Kovács Máté a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumból és Bíró Tamás Dávid, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája tanulója. Második helyen végzett Kovács Bálint a Türr István Gimnázium és Kollégiumból Pápáról és harmadik lett Bellovics Máté, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium diákja.  

A döntő egyetlen Vas vármegyei versenyzője, Varga Tünde az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból a 8. helyet szerezte meg a 10.-es tanulók között.  

Minden döntős diákot és felkészítő tanárt emléklappal, könyvcsomaggal, könyvutalvánnyal, az ókori Savariat ábrázoló képzőművészeti alkotással és az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevével fémjelzett ajándéktárgyakkal jutalmaztak a szervezők.