SZEMA 2023 - Vas vármegyei technikumok és szakképző iskolák XII. matematikai csapatversenye

Az idei évben is megrendezzük SZEMA versenyünket, melynek megnevezése: SZEMA (SZErethető MAtematika) Vas vármegyei technikumok és szakképző iskolák matematikai csapatversenye

A verseny megvalósításában a meghirdető és szervező ELTE SRPSZKK mellett az előző tanév I-III. helyezett iskolái vesznek részt:  a Vas Megyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatika Technikuma, a Vas Megyei Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium.

A verseny támogatói:

  • Vas Megyei Szakképzési Centrum,
  • Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének Kulturális, Oktatási és Civil Bizottsága,
  • Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke
  • Vulkánfürdő Celldömölk, Sárvárfürdő, VASIVÍZ Fedett Uszoda és Termálfürdő Szombathely, Mjus Fürdő Körmend

A verseny pedagógiai célja: a matematika népszerűsítése, a tantárgyi és a tantárgyhoz távolabbról köthető, különböző szakmákhoz kapcsolódó ismereteken át. A versenyző csapatoknak kreatív, gyakorlatias feladatokat kell megoldaniuk, amelyek a matematikai jellegű ismeretek mellett nemcsak egyéni tudást, hanem összehangolt csapatmunkát is feltételeznek.

A verseny szintje, kategóriái: két kategóriában lehet nevezni technikumi, illetve szakképző iskolai diákok 3-3 fős csapataival, 9-10. évfolyamon.

A versenyzők gyakorlatias, írásbeli feladatokat oldanak meg az alábbi témakörökben:

  1. Matematikai totó, ami NEM TOTÓ!
  2. Mindennapok matematikája
  3. Érdekes geometria
  4. Matematikai eszköztudás
  5. Rejtvények és fejtörők

A verseny egyfordulós. A feladatsorok pontozása a helyszínen folyamatosan történik. A verseny végeztével kerül sor a végeredmény kihirdetésére.

A nevezés módja: maximum 30 csapat nevezését tudjuk fogadni, időrendben. (Ugyanazon iskolából egy adott kategóriában nevezett két csapat esetén a másodikként induló csapat időrendiségben az egy csapatot indító iskolák mögé kerül.)

A verseny időpontja, helye: 2023. május 18. csütörtök, 1005- 1400 :

10.05 köszöntők és megnyitó:

Lenkai Nóra rektori biztos, ELTE Savaria Egyetemi Központ és Kispálné Dr. Horváth Mária igazgató, ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ

10:30-10:45 Szabályok ismertetése: Tóthné Nagy Emese mestertanár, versenykoordinátor

10:45 – 12:35   VERSENY

10.45 - a matematika szakos kollégák számára szakmai program, műhelymunka az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezésében:

Király Bernadett oktató, versenykoordinátor: A javítótanári szubjektivitás elkerülésének lehetőségei

12:35 – 12:55   Szünet, eredmények összesítése, adminisztráció

12:45-től Zsiros Péter mestertanár röviden ismerteti a megoldásokat

13:05 Záró gondolatok: Dr. Iker János védnök, ELTE SRPSZKK ny. főigazgató

kb. 13:10-14:00 Eredményhirdetés

A versenyt Szombathelyen, az ELTE Savaria Egyetemi Központ dísztermében (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4. „A” épület, I. emelet) rendezzük meg.

A verseny díjazása: mindkét kategória első helyezett csapata egy-egy vándorkupát, az összes arany, ezüst és bronz fokozatú csapat tagjai és felkészítő tanáraik tárgyjutalmat és oklevelet kapnak.