Szombathelyi séták a Tini galopp vetélkedőn

Csatlakozva az Iskolai könyvtárak világhónapjához és az Országos Könyvtári Hetekhez, 2023. október 4-én újra megrendeztük a Tini Galopp információkereső, szövegértést, élményalapú tanulást támogató vetélkedőnket.

Az Iskolai könyvtárak világhónapja 1999 óta létező mozgalom, melyet az IASL, az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezete hívott életre és évente más-más célt, motívumot jelöl meg. Idén az IASL római konferenciájához csatlakozva az iskolai könyvtár a boldogság, a kreativitás és a képzelet fellegvára a mottója a világhónapnak (KTE, 2023.10.03.)

2023 szeptemberében felhívásunkra 16 iskola 28 három fős csapata nevezett, 18 általános iskolai, 10 középiskolai. A nevezők között 9 zalait is üdvözölhettünk. A versenyen végül 26 csoport vett részt.

Programunkat hagyományosan a Rum-Kastély EGYMI diákjai, pedagógusai munkáiból összeállított „Mesél az őszi erdő” című kiállítás és fantasztikus, „Színvilág” című zenés, verses műsoruk gazdagította.

A vetélkedő idei tematikája megint Szombathely város történelmi emlékhelyei köré épült, kiegészítve egy levéltári feladvánnyal. Kísérő rendezvényként játékos szövegértési foglalkozáson vehettek részt a diákok. A 18 feladványból álló, évről évre aktualizált, 47 pontos feladatlap (vándorfüzet) megoldásáért, a vetélkedőn való részvételért minden tanuló emléklapot és könyvet kapott, kategóriánként az első három helyezett pedig az oklevél, emléklap, ajándékkönyv mellé értékes Líra könyvutalványt is. A felkészítő pedagógusoknak, könyvtárostanároknak is megköszöntük a munkáját és a megvalósításban való közreműködést.

A vetélkedő végeredményét a melléklet tartalmazza.

Mind a diákok, mind a felkészítő, kísérő pedagógusok elégedettek voltak a szervezéssel, jól érezték magukat és külön öröm volt az újbóli személyes találkozás. Az eredményhirdetés során elmondtuk a tapasztalatainkat és javaslatokat fogalmaztunk meg a figyelemfejlesztés, szövegértésfejlesztés tekintetében.

Jövőre újra ugyanitt!