Tini galopp vetélkedő az újratalálkozás jegyében

2022. május 3-án az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ szervezésében 9.00 órától délután 14.00 óráig információkeresést, önálló kutatást elősegítő "könyvtári", kulturális vetélkedőt rendeztünk a 2021-ben a járvány miatt elmaradt program pótlására. A foglalkozás célcsoportjai az általános iskolák 7-8. osztályosai, a középiskolások 9-10. évfolyamosai, ők külön, két kategóriában versenyeznek. Célja a város irodalmi és történelmi emlékhelyeinek megismerése, a könyvtár, a korszerű információszerzési technikák, a szövegértés, a tanulói gondolkodás, a team munka fejlesztése. A verseny szombathelyi városi séta keretében zajlik. 14 háromfős csapat jelentkezett, 10 általános iskolás és 4 középiskolás. A nevezettek között Zala megyéből érkezettek is voltak, három általános iskolás és egy középiskolás csoport, akik bár helyismeretük kevésbé volt, de remekül helytálltak a vetélkedőn, a középmezőnyben illetve egy csoport a második helyen végzett. A 18 feladványból álló, évről évre aktualizált, 47 pontos feladatlap (vándorfüzet) megoldásáért, a vetélkedőn való részvételért minden tanuló emléklapot és könyvet kapott, kategóriánként az első három helyezett pedig az oklevél, emléklap, ajándékkönyv mellé értékes könyvcsomagot is, amely albumból, ismeretterjesztő művekből és kurrens kortárs ifjúsági irodalomból állt. Külön plusz 3 pontot lehetett kapni a 75 percen belüli visszaérkezésért, illetve vis maior helyzet miatt plusz 1 pontot is adtunk (sérülés, közlekedési probléma).

A végeredményt a melléklet tartalmazza. Mind a diákok, mind a felkészítő, kísérő pedagógusok elégedettek voltak a szervezéssel, jól érezték magukat és külön öröm volt az újbóli személyes találkozás. Az eredményhirdetés során elmondtuk a tapasztalatainkat és javaslatokat fogalmaztunk meg a figyelemfejlesztés, szövegértésfejlesztés tekintetében.

A programot kísérő rendezvények is gazdagítják, most a résztvevő tanulóknak Szegleti Veronika pedagógiai szakértő tartott játékos szövegértés-fejlesztő foglalkozást. Évről évre színesíti ezt a napot a Rum-Kastély EGYMI gyerek és pedagógus munkákból álló kiállítása, amelyen bemutatkoznak, illetve színkottás zenekari, énekes-játékos produkciójuk. Idén mind a kiállítás, mind a fellépés a tavasz tematika köré épült, a "Tavaszi zsongás" címet viselte. Értékes, az empátiát, elfogadást erősítő része ez a vetélkedőnek.

Örülünk, hogy két év kihagyás után újra megrendezhettük a mindig nagy sikert arató vetélkedőt.