Eseménynaptár
< 2024. május >
H K SZ CS P SZO V
29301 2 345
6 7 8 9 10 1112
13 14 15 16 17 1819
20 21 22 23 242526
27 28 29 30 3112
Következő esemény:
Gerinctorna pedagógusoknak - jó gyakorlat
Galériák
Hasznos linkek
Interreg
Mindenki Iskolája
Véget ért a Nyugdíjas Egyetem tavaszi szemesztere

Véget ért a Nyugdíjas Egyetem tavaszi szemesztere

2024. május 08.

A Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont adott otthont a Nyugdíjas Egyetem XIX. szemeszterének záró programjának. A senior hallgatók két idegenenvezető irányításával csoportokban vehettek részt az élménydús eseményen: míg egyik csapat az 1783-ban elkészült Szombathelyi Püspöki Palotában kalandozott az első egyházmegyei püspök, Szily János, majd az őt követő egyházfők ereklyéivel korábbi századokba egészen a közelmúltig, a másik együttes a Székesegyház nemrég megújult tornyában kaphatott többek között csodálatos panorámát a városról. Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által 2014 óta szervezett, népszerű rendezvénysorozat félévzáró találkozóján a jelenlévők - oklevél formájában - átvehették  "félévi bizonyítványukat". 

A töretlen sikerrel működő Nyugdíjas Egyetem elsődleges küldetése az aktív időskor, az életen át tartó tanulás és művelődés támogatása, a generációk közötti párbeszéd segítése, az idősek szociális kapcsolatainak ápolása. A szemeszterenként öt - általában négy ismeretterjesztő és egy gyakorlatorientált - találkozón többnyire az ELTE Savaria Egyetemi Központ oktatói, olykor külső szakemberek beszélnek különböző tudományterületek, művészeti ágak szerteágazó témáiról, a gyakorlatorientált alkalmak főleg készségek – például digitális kompetencia, mozgáskoordináció, kézműves ügyesség – időskori fejlesztésére fókuszálnak. 

A tavaszi időszak Magyar Veronika egyetemi tanársegéd A kamaszkor életkori sajátosságai című előadásával kezdődött, majd Dr. Lakotár Katalin nyugalmazott egyetemi docens Svájcról mesélt, leginkább saját tapasztalatait osztotta meg a teltházas közönséggel. Szóba kerültek a négynyelvű ország hivatalos nyelvei: a lakosság 64 százaléka a németet, a 19 százaléka a franciát, 8 százaléka az olaszt, 1 százaléka az ősnyelvet, a rétórománt  - másnéven rumancsot - tartja anyanyelvének. Svájcban alulról építkezik a demokrácia - az "Egy mindenkiért, mindenki egyért!" elv valósul meg. Téma volt az ország jelképe, az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matternhorn, amelyet a népszerű és ízletes csokoládé, a Toblerone is formáz. Az előadó mesélt többek között Genfről, Bernről, a Reformátorok faláról, az ottani hangulatról, megemlítette kulináris élményét a svájci bor kóstolásával kapcsolatosan is, hiszen a tavak mentén, a folyóvölgyekben a római kor óta folyik szőlőtermelés, Svájc a világ boratlaszának kicsi, de jelentős területe.

Horváth Imre - ugyancsak nyugalmazott főiskolai docens - az örök hűséget, a beteljesült szerelmet, az elkerülhetetlen sorsot jelenítette meg a zenében. A karnagy egyedi, szenvedélyes stílusában operaművek bejátszásaiban mutatta be a résztvevőknek, hogy mit jelent a feltétel nélküli odaadás és bizalom a komolyzene tolmácsolásában. Változatos repertoárból válogatott, felcsendült Mozarttól a Figaro házassága, a Varázsfuvolából Tamino áriája, Verditől az Aida Fináléja, de a jelenlévők belehallgathattak Gluck Orfeusz és Euridiké című operájának népszerű részletébe A boldog lelkek tánca című betétbe. A válogatásból nem maradt ki Puccinitől a Pillangókisasszony kedvelt és híres eleme, Csocsoszán áriája sem.

A Nyugdíjas Egyetem tagjai az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ Földrajzi Tanszékének Planetáriumába is eljuthattak, az intézmény saját, idén tízéves csillagvizsgálójában Pusztai-Eredics Alexandra egyetemi tanársegéd vetítettképes beszámolóján mintegy százezer évvel korábbra, illetve ugyanennyivel előbbre, a jövőbe is kalandozott három turnusban a hallgatóság. 

Május 7-én befejeződött a 2023/2024-es tanév második féléve, folytatás ősszel: októberben is szeretettel várjuk szépkorú diákjainkat!

Mindenkinek jó böngészést, kellemes időtöltést és jó egészséget kívánunk! 

Az összes képgaléria itt elérhető, de Facebook-profilunkon is fellelhető fotós és videós beszámoló. 

Megosztás