Véget ért a Nyugdíjas Egyetem XVIII. szemesztere

Átmozgató, zenés bemelegítéssel kezdődött a Nyugdíjas Egyetem XVIII. szemeszterének „Adventi kalandok” című eseménye. Az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ által 2014 óta szervezett, népszerű programsorozat félévzáró találkozóján oklevelet és könyvet vehettek át a szép számmal megjelent senior hallgatók.

Szigethy Mónika, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Sporttudományi Intézetének egyetemi tanársegéde és a rekreáció szakos hallgatók szervezésében megvalósuló, karácsonyváró vetélkedő alapozta meg a decemberi délután hangulatát. Az adventi ünnepkör témájában totót tölthettek ki a csapatok, volt memóriajáték, a receptkvíz kakukktojásos kérdései olykor megnevettették a vendégeket, akik a „Szombathely régen és ma” feladatban számot adhattak helytörténeti tudásukról is, de nem maradt el a zene sem: az ének bingón karácsonyi, egyházi és népdalok csendültek fel. 

A 2014 óta nagy sikerrel működő, szombathelyi Nyugdíjas Egyetem fő célja az aktív időskor, az életen át tartó tanulás és művelődés támogatása, a generációk közötti párbeszéd, továbbá az idősek szociális kapcsolatai ápolásának segítése. Az egyetem keretében minden szemeszterben öt alkalmat szervez az ELTE SRPSZKK, általában négy ismeretterjesztő és egy gyakorlatorientált eseményt. Az előadók – akik jellemzően a Savaria Egyetemi Központ oktatói, néha külső szakemberek – az egyes tudományterületek, művészeti ágak szerteágazó témáit mutatják be, míg a gyakorlatorientált programok elsősorban különféle készségek – például digitális kompetencia, mozgás, kézműves tevékenység – időskori fejlesztésére fókuszálnak. A szervezők arra is törekednek, hogy egyes előadások az időseket közvetlenül is érintő és érdeklő témával foglalkozzanak. 

Ebben a félévben első alkalommal Dr. Pólay Veronika PhD, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának főiskolai docense a rendőrségi tolmácsolás és fordítás kulisszatitkaiba avatta be a hallgatóságot, a folytatásban Szabolcs István Gergely, az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ pedagógiai asszisztense generációelméleti témában informálta a szépkorúakat. Novemberben Rétfalvi Balázs történész, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője az írásbeliség évszázadairól mesélt a levéltárban eredeti dokumentumok, emlékek között, Dr. Kovács Gábor PhD, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának adjunktusa a földrengésekről, azok lelki egészségre gyakorolt hatásairól beszélt. A decemberi ünnepváró, adventi kalanddal zárult a szemeszter. 

A korábbi szemeszterek programjai itt elérhetők.